Vertering van voedsel

Een goede vertering van voedsel is cruciaal voor uw energie,
uw weerstand en uw mentale gezondheid

Vertering van voedsel

Bij de spijsvertering zijn verschillende organen betrokken, waarbij in 24-48 uur ons voedsel wordt verwerkt tot energie en nuttige bouwstenen, en het lichaam weer verlaat.  Alles wat we eten en drinken gaat via onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm. Daarna verlaat het weer ons lichaam. De lever, galblaas en alvleesklier hebben ook een rol bij de spijsvertering.

ZOVEEL ORGANEN? DAT VRAAGT OM MOEILIJKHEDEN?

De vertering

Het begint in mond, waarbij speekselenzymen de eerste hydrolyse van koolhydraten en eiwitten verzorgen. Na het transport door de slokdarm naar de maag wordt het voedsel gemengd met maagsap. Zoutzuur en enzymen breken in 3 uur tijd voedsel af en bacteriën worden gedood. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De alvleesklier en galblaas produceren hiervoor de noodzakelijke enzymen en het voedsel wordt afgebroken tot voedingstoffen die via de darmwand in het bloed komen.

Via het bloed komen deze voedingsstoffen in de lever die ze omzet in bouwstoffen of in energie. De lever maakt ook galzuren. Deze galzuren worden opgeslagen in de galblaas en afgegeven aan de dunne darm wanneer en veel vet voedsel is ingenomen. De alvleesklier produceert alvleesklier sap met spijsverteringsenzymen (koolhydraten, suikers, vetten en eiwitafbraak). Ook worden er de hormonen insuline en glucagon geproduceerd. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het in evenwicht ouden van de bloedsuikerspiegel.

Voedsel dat niet verteerd kan worden, wordt in de dikke darm gefermenteerd door ‘goede’ bacteriën die er ook voor zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Water en zouten worden uit de brei onttrokken. Uiteindelijk verlaat het restant via de endeldarm ons lichaam.

ZUURGRAAD, ENZYMEN, EN EEN STABIEL MICROBIOOM ZIJN ESSENTIEEL

Onbalans in het verteringssysteem

Door stress, verkeerde voeding, vitaminetekorten of maagzuurremmers kan het voorkomen dat de maag onvoldoende maagzuur produceert. Een slechte start van de vertering, die verderop in het lichaam problemen veroorzaakt. Standaard onderzoeken we op eenvoudige wijze of u voldoende maagzuur produceert.

Door verschillende oorzaken (maar ook hier weer stress) kan het lichaam zelf onvoldoende enzymen maken die nodig zijn de dunne darm. Hierdoor kan rotting of vergisting ontstaan, met verschillende klachten tot gevolg zoals voedselvergiftiging, winderigheid of maag-darmontstekingen. Ook worden pathogenen onvoldoende bestreden. Het resultaat is een onvoldoende aanbod van voedingstoffen naar het bloed toe. De vragenlijsten op “MyHealth” geven u snel inzicht of het lichaam voldoende enzymen aanmaakt om de dunne darm goed te laten werken. Om de interventie te ondersteunen bieden we de enzymen van Houston enzymes aan. Deze portfolio biedt superieure ondersteuning om zowel de dunne als dikker darm versneld weer op orde te brengen

Het microbioom en afweersysteem werken nauw samen. Ongeveer 70% van je afweersysteem bevindt zich in de dikke darm. Het microbioom (1,5 kg aan bacteriën, schimmels, gisten) helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt het microbioom mee om ziekteverwekkers tegen te gaan. Ook worden in de darm heel veel neurotransmitters en hormonen geproduceerd. We ondersteunen u met verschillende darmonderzoeksmethodieken, variërend van het klassieke ontlastingsonderzoek (ontstekings-parameters) tot een complete Microbioom Analyse waarin we specifieke microben analyseren en vaststellen waar de problemen liggen.

WIJ LEGGEN U GRAAG UIT HOE MET DE VRAGENLIJSTEN IN HET MYHEALTH PLATFORM EN ONDERSTEUNENDE ANALYSES HET DARM FUNCTIONEREN KAN WORDEN VASTGESTELD

We hebben diverse analysemethoden voor u om zo een nauwkeurig beeld te krijgen van de gezondheid van uw cliënten. Met de vragenlijsten in het MyHealth Platform heeft u extra tools om zo een nog betere en gerichtere diagnose te kunnen stellen. Vraag ons naar de mogelijkheden die bij u en uw praktijk passen.