Het belang van voldoende maagzuur

Een voldoende hoeveelheid HCl (hydrochloric acid of maagzuur) is erg belangrijk voor een goede vertering en goede immuungezondheid. Zonder voldoende HCl wordt voedsel onvoldoende verteerd waardoor we uiteindelijk onvoldoende mineralen en vitaminen in het lichaam opnemen. Wanneer we starten met eten, wordt de maag gestimuleerd om HCl aan te maken. Dit HCl activeert bepaalde cellen in de maag die een eiwit-splitsend enzym (Pepsinogeen) uitscheiden. Dit enzym heeft ook HCl nodig om actief te zijn en eiwitten te hydrolyseren. De belangrijkste rol van HCl is dit enzym te activeren, waarmee het enzym eiwitten kan afbreken. Het enzym heet dan Pepsine. De hoeveelheid maagzuur neemt tijdens de maaltijd toe. Wanneer er voldoende maagzuur aanwezig is (ca 20-30 minuten na de maaltijd) neutraliseert het enzymen uit de mond, helpt het om bacteriën, parasieten en virussen te doden die met het voedsel naar binnen komen, worden er koolhydraten en eiwitten afgebroken. In heel veel gevallen wordt er onvoldoende maagzuur geproduceerd.

DOOR VERSCHILLENDE STRESS FACTOREN VEROORZAAKT

Oorzaken van onvoldoende maagzuur

  • Eten als je van streek bent. De afscheiding van zoutzuur kan volledig worden geremd door stress, emotie of zorgen. Het is de laaggradige, langdurige, emotioneel georiënteerde levensstress die hier meer de boosdoener is. OPMERKING: Intense stress veroorzaakt door situaties van hoge stress of het verlangen naar hoge prestaties wordt meer geassocieerd met HCL dan met (hyper)secretie en maagzweren (althans in het begin). Naarmate de stress aanhoudt, raakt het lichaam uitgeput en is de HCL-productie niet langer voldoende.
  • Het eten van een dieet met een tekort aan voedingsstoffen, bestaande uit bewerkte en fastfoodproducten
  • Gebrek aan voldoende mineralen in de dagelijkse voeding
  • Overmatige koolhydraatconsumptie en een slechte voedselcombinatie
  • Zink tekort
  • B-vitaminetekort, vooral thiaminetekort
  • Geraffineerde suiker. Geraffineerde suiker put mineralen uit. Vervang mineraalarme geraffineerde suiker en zoetstoffen door ahornsiroop, honing of stevia.
  • Chronische ziekte
  • IJswater drinken bij de maaltijd
  • Leeftijd. Naarmate u ouder wordt, heeft de maagzuurproductie de neiging af te nemen, vooral als er sprake is van een chronische ziekte.
  • Anti-zuur gebruik
  • Het nemen van medicijnen op recept en zonder recept die de HCL-productie direct of indirect onderdrukken.
  • Candida

EETGEWOONTEN EN VOEDSELKEUZE KUNNEN VEEL PROBLEMEN OPLOSSEN

Aanmaken van voldoende maagzuur

  • Zorg ervoor dat u tijdens het eten ontspannen en rustig bent. Vermijd eten als u van streek bent, omdat emotionele klachten de productie van HCL kunnen stoppen.
  • Eet ongepasteuriseerde onverwarmde zoutvrije zuurkool. Zuurkool helpt het maagzuur te verhogen ‘als’ het te laag is, en het verlaagt het maagzuur ‘als’ het te hoog is. Het eten van 1/4 tot 1/2 kopje zuurkool bij de maaltijd is zeer nuttig voor het spijsverteringsstelsel.
  • Eet gezond, echt voedsel.
  • Gebruik zeezout van goede kwaliteit – stimuleert de maagzuurproductie.
  • Zink is van cruciaal belang voor de productie van HCL. Verhoog de zinkinname via volwaardige voedingsmiddelen. Pompoenpitten zijn de meest geconcentreerde niet-vleesvoedselbron van zink. De meeste voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte zijn dierlijke voedingsmiddelen zoals rundvlees, lamsvlees, krabvlees, kalkoen, kip, kreeft, mosselen en zalm. Zinkvoedselbronnen naast vlees zijn zuivelproducten zoals yoghurt en kefir. en kaas, gist, pinda’s, bonen, volkoren granen, bruine rijst, volkorenbrood en aardappelen. Vitamine C, E, B6 en mineralen zoals magnesium kunnen de zinkopname in het lichaam verhogen. Het toevoegen van volwaardige voedingssupplementen zal dus de assimilatie bevorderen.
  • Neem een volwaardige superfood-multivitamine om de vitamines en mineralen te helpen herstellen die nodig zijn voor de productie van HCL – vooral B-vitamines – niacine, thiamine, pyridoxaal-5-fosfaat (de actieve vorm van vitamine B6).
  • Elimineer bewerkte voedingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen, fastfood, additieven, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, enz. die geen voedingsstoffen bevatten.
  • Elimineer witte bloem, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen.
  • Gebruik voedselcombinaties om de druk op het spijsverteringsstelsel te verminderen. Eet eiwitten en koolhydraten/zetmeel niet samen. Koolhydraten verminderen de productie van HCL – eiwitten vereisen dat HCL wordt verteerd. Eet eiwitten met weinig zetmeelrijke groenten. Eet zetmeel/koolhydraten met groenten. Eet fruit alleen, niet bij de maaltijd.
  • Vermijd overeten.
  • Kauw voedsel grondig om spijsverteringsenzymen in de mond te stimuleren en om voedsel in de kleinst mogelijke deeltjes op te breken voor een betere spijsvertering.
  • Probeer drie tot vier uur voor het slapengaan te eten. Als je te laat eet, heeft het lichaam moeite om het spijsverteringsproces te voltooien, terwijl het van nature probeert te rusten.
  • Ga niet direct na het eten liggen. Als u moet gaan liggen, ondersteun uzelf dan met kussens, zodat uw hoofd en bovenlichaam omhoog komen om de spijsvertering te bevorderen.
  • Drink geen ijswater bij de maaltijd, omdat dit de productie van maagzuur remt.
  • Drink gemberthee om de productie van HCL te verhogen.
  • Drink 4 ons vers geperst koolsap.
  • Om het lichaam te helpen bij het verteren van dierlijke eiwitten, laat u vlees weken in zure media zoals citroen- of limoensap, tomatensap, appelciderazijn, enz. Het marineren van vlees is een goede manier om het voor te verteren of voor te koken.
  • Eet altijd goede vetten als je eiwitten eet. Eiwitten stimuleren de maagzuurproductie, en eiwitten en vetten stimuleren de galblaas om gal in de dunne darm te dumpen. Goede vetten zijn ook nodig voor de lever om gal te produceren.
  • Gebruik kruiden bij het koken om de maagzuurproductie en eetlust te stimuleren.
  • Vermijd tussendoortjes tussen de maaltijden door, zodat uw lichaam de tijd heeft om voedsel goed te verteren.
  • Neem een zoutzuursupplement met levende bron. We willen het vermogen van het lichaam om zijn eigen HCL te produceren herstellen, maar neem Betaïne HCL totdat dit gebeurt.

Bestel de verschillende analyses eenvoudig aan

De noodzakelijke analyses kunnen worden aangevraagd door therapeuten die wanneer ze bij ons zijn geregistreerd, deze analyse via onze webshop kunnen bestellen.

De verschillende analyses kunnen ook worden aangevraagd door consumenten die actief bezig zijn met hun gezondheid en vitaliteit en niet onder behandeling zijn van een therapeut. Afhankelijk van de uitslag van de analyses zullen we na een toelichting u adviseren om begeleiding te zoeken bij de gezondheidsprofessionals zijn bij ons zijn aangesloten.

Geef een reactie